Kuchyně

Prozaické záležitosti stran diskusního fóra a jeho účastníků.
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Bůček zapečený s jogurtem a křenem.

Příspěvek od Beta »

Na užší plátečky bůčku
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!

Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.

Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.


ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!

Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!

Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.

Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.

Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.

Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“

V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Budu vypadat jako fantasmagorka, ale tenhle recept jsem zkoušela i já... :lol:
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

Ale nepíšeš, zda vám to chutnalo, či to bylo nic, moc. M y jsme byli spokojeni, bůček byl dost masilý, každý pláteček jsem ještě rozklepla a chutnalo to i vnukům, ač jsme to nečekali a měli jsme pro ně připravenou, pro jistotu sekanou. :-P
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Já jsem nepoužila bůček, ale vykostěnou kotletku a pro jistotu i kuřecí prsíčko....vše oukej brouku. K tomu byly pečené brambory.

A je skvělé, Bet, že jsi zase po dlouhé době otevřela "kuchyňku"....já už jsem sem skoro netrefila.... :(
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

Stejně si myslím, že bůček, případně krkovička, je šťavňatější, ale nebij mě! :roll: :lol:
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Já si to také myslím, ale někteří (nechci ukazovat) mají úúúúplně zcestný názor na bůček....
Uživatelský avatar
lea
Příspěvky: 6897
Registrován: 3.12.2009 22:55
Bydliště: Praha

Příspěvek od lea »

Bůček už někdy bývá tak libový, že by potřeboval prošpikovat :-P

Moje máma zapékala kotletky ve šlehačce se šunkou a bramborami.
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

To dělají naši mladí a je to mňam!
Uživatelský avatar
baaari
Příspěvky: 889
Registrován: 21.2.2008 15:22
Bydliště: matka měst

Příspěvek od baaari »

a moje maminka dělala kuře L Ce Schu,s pórkem a vínem,to by se vám mohlo líbit:-)...někde najdu a hodím sem . ňáma ňáma
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

... a nebo takový hrníček vychlazeného kefíru?
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

no jooooo, nejlíp před návštěvou kina 8-)
Uživatelský avatar
Hanulka21
Příspěvky: 3649
Registrován: 19.2.2008 18:58
Bydliště: Orlické hory

Příspěvek od Hanulka21 »

k receptu Betky k bůčku..dávám kysanou smetanu, je to jemnější a není tak ostrá jogurtová chuť a nepřipaluje se to tak
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Ahoj Hani....nejenom, že jsi dobrá kuchařinka, to my všichni víme, ale navíc jsi v tom klobouku velmi šik.
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

Hanulko, máš pravdu, příště dám kys. smetanu, místo jogurtu. :lol:
Uživatelský avatar
baaari
Příspěvky: 889
Registrován: 21.2.2008 15:22
Bydliště: matka měst

Příspěvek od baaari »

tak,sice s ročním zpožděním,ale přece!:-)

KUŘE L-CE-SCHU - 10 porcí
--------------------

2500 g KUŘE
150 g KUŘECÍ JÁTRA
500 g PÓREK
150 g OLEJ
200g HOUBY
100 g MANDLE
1 dl BÍLÉ VÍNO
SOLAMYL,CHILLI,SŮL

kuře nakrájíme na kostičky,posypeme solamylem a dáme odležet
pórek orestujeme na oleji,přidáme ostatní,mírně podlijeme,okořeníme a dusíme do měkka
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Tohle kuře vypadá velmi jedle....a v tuto chvíli ti tedy odpouštím tvé áčko :wink:
Odpovědět