Kuchyně

Prozaické záležitosti stran diskusního fóra a jeho účastníků.
Uživatelský avatar
Hanulka21
Příspěvky: 3649
Registrován: 19.2.2008 18:58
Bydliště: Orlické hory

Příspěvek od Hanulka21 »

doufám, ty šprýmaři, že ta místnost má být dobře odvětraná, protože po tom měkkém chlebu se rychle zaplynuje,ne?...ale dobrá rada jak využít vše do mrtě!
Uživatelský avatar
Marenka
Příspěvky: 1059
Registrován: 7.7.2008 18:41
Bydliště: Čechy

Příspěvek od Marenka »

Myslím, že k té chlebové pochoutce si sklenici odpuštěné vody odpustím. :lol:
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Marenko,jen se neodříkej.Já mám lepší návrh,budeme tuto pochoutku konzumovat v grupě,uvidíme,kdo je silná osobnost.
Uživatelský avatar
Marenka
Příspěvky: 1059
Registrován: 7.7.2008 18:41
Bydliště: Čechy

Příspěvek od Marenka »

To zřejmě poznáme podle povětrnostní situace, která nastane po čerstvém chlebu. Schválně - kdo dýl vydrží v uzavřené klubovně?
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Marenko,ještě musíme vymyslet cenu pro vítěze!!!!!
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Pozlacený krajíc tvrdého chleba... :?: :roll:
Uživatelský avatar
Marenka
Příspěvky: 1059
Registrován: 7.7.2008 18:41
Bydliště: Čechy

Příspěvek od Marenka »

Že bychom ho pozlatili míchanými vajíčky nebo něčím podobným? :cry:
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

A co takhle bronz starého Práška?
Prodávaný též na vkusné vánoční ozdoby ve formě pozlacených šišek, pozlacených žížal, či dokonce jablíček.
Je to cena a ne strava... :idea:
Uživatelský avatar
Marenka
Příspěvky: 1059
Registrován: 7.7.2008 18:41
Bydliště: Čechy

Příspěvek od Marenka »

No jo, ale to je bronz. První cena je vždy zlatá. Tak navrhuji medaili z kočičího zlata. Znáš nějakou kočku nebo kocoura (může být i vopelíchanej), který by měl to zlato?
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Hanulka (21) je tím na fotce obvěšená... Nestačí?
Uživatelský avatar
Marenka
Příspěvky: 1059
Registrován: 7.7.2008 18:41
Bydliště: Čechy

Příspěvek od Marenka »

Myslím, že by to od nás nebylo fér obrat ji o její zlato a dát je někomu jako výhru. Opravdu by to mělo být kočičí zlato. Hanulka je opravdová kočka, ale žádné zlato jí nevezmeme. Vždyť je to naše šéfka hned po Vitsofovi. Vymysli něco jiného.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

To není možné, že nikdo nenapsal celý rok ani jediný použitelný recept ??????
Tak já. Ale, ten opravdu stojí za vyzkoušení........

Švédský sypaný:

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva

smíchat a malinko větší polovinu vysypat do vymazaného a vysypaného pekáčku
2 Mikyšky velké 500ml.....může být i Kefír
1 hrnek cukru
3 vajíčka
smíchat a vylít na hmotu v pekáčku.....poklademe brosve, nebo meruňky, nebo cokoliv a nasypeme druhou polovinu, poklademe plátky másla a mrskneme asi na dvacet minut do vyhřáté trouby na 170 stupňů
pokud zbude, je na druhý den ještě chutnější..........

jó....a je to dávka na velký plech !!!!
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Na co nové recepty, když člověk nevyzkoušel ani všechny ty staré? 8-)

Nejsem kuchař, ale hlad je občas velkým hybatelem, takže už jsem něco uvařil.
Kdysi jsem v rámci slaměného vdovectví (cca 30 let zpět), kdy už byly sežrány i obrázky potravin z tapet a já zase zapomněl při cestě z práce něco koupit jsem si vzpomněl na pytlík suchého chleba pod stolem na topení.
Santnerka je k knihovně a od té doby miluju tuhlenctu chlebovou polévku. Ale dělám si ji dnes následovně, takže možná Santnerová praví něco jiného.

Chlebovka

Co do toho: chleba přiměřeně, sůl, kmín, určitě i voda, něco sádla, trošku smetany nebo tenkrát kondenzované neslazené mléko, 1 cibule, 1 vejce - tenkrát nebylo a tak jsem si do toho tenkrát dal stařičké TEBI, takže vitamínu B bylo ažaž :) .

Co s tím: Chleba rozkrájet na kousky nebo rozdrtit a dáme rozvařit do osolené vody s kmínem. Vody ale přidávat jen tolik, aby byla cca řídká krupičná kaše.
Rozvařenou chlebovou plpu propasírovat na cibulku zpěněnou na sádle, malinko za promíchávání přismahneme, nandáme zpět do hrnce, přidáme vodu, smetanu a do vřící polévky rozškvrdláme vejce.

Možná jenom vzhledem k tomu, že miluju chleba je to pro mne mňamka.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Tenhle Rancherův recept jsem vyzkoušela.....a dávám jedničku.....polévka je skvělá....
Uživatelský avatar
Hanulka21
Příspěvky: 3649
Registrován: 19.2.2008 18:58
Bydliště: Orlické hory

Příspěvek od Hanulka21 »

u nás byla zase oblíbená tato polévka a bylo to poslední jídlo co jedl Mirek a chtěl ji ještě v polospánku než než ho jeden neschopný lékař uspal na stálo... uvařit!

uděláme jíšku, buď na sucho či řídkou..podle toho co jsme doma našli za tuk, olej či sádlo v lednici, osmažili, přidali kmín a pepř a hodili na to jedno vajíčko a rychle zamíchali..udělali se cucky a pak jsme dolili vodou, povařili a dosolili podle potřeby..rychlá...levná...říkali jsme ji hadrová nebo cárová polévka..někdy jsem do ní nakrájela ještě pórek ..polkévka byla za 15 minut na stole...
Uživatelský avatar
Hanulka21
Příspěvky: 3649
Registrován: 19.2.2008 18:58
Bydliště: Orlické hory

Příspěvek od Hanulka21 »

Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Tvarohová vánočka:
------------------------

250g tvarohu
150g másla
150g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
pytlík rozinek
hrst mandlí
citronová kůra
0,5 dcl mléka
2 lžíce Rumu
2 prášky do pečiva
500g hladké mouky

Udělat těsto, splést vánočku, do předehřáté trouby, péct aspoň 45minut.

Zase jiná chuť, než kynutá, je vláčnější.......
Uživatelský avatar
jazylka
Příspěvky: 1394
Registrován: 26.3.2010 16:50
Bydliště: Malé Karpaty

Příspěvek od jazylka »

Pekné, to stojí za pokus.
Pripomenulo mi to moju babičku - keď bolo v recepte uvedené niečo ako "2 lyžice Rumu", zvykla to komentovať: "Šupnem ten Rum do čaju a mám to bez pečenia..."
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Taky si myslím, že se ten Rum při pečení zbytečně vypaří...teda, jaksi nesplní své poslání.....
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Kama píše:Taky si myslím, že se ten Rum při pečení zbytečně vypaří...teda, jaksi nesplní své poslání.....
:shock: Kamová, rozumí Vona vůbec pečení a Rumu? Proč se prodává rumová tresť pro ty, kdo tam tu vůni prostě potřebujou.
Teda pokud tím nemyslela, že dvě lžičky jdou do těsta a zbytek půlčáku se zbytečně vypaří při pečení :-P

Kamová, Kamová. Že vona je vyděšená z tohohlenc?
http://zpravy.idnes.cz/manzele-chteli-k ... _krimi_jba :shock:
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Zdarec Rančííííí....
Ty bláho, tolik škody.....myslím na tom Rumu. To jim nemůžem odpustit a když, tak těžko :wink: .
Oni ti od Kolína, jak se jen trošku potkají, hned by si jenom hráli. Tu na vláček, tu na schovku, ale zacházet s Rumem, to teda ani náhodou.....

Víš, my Moraváci( a Slezané) máme k těmto druhům tekutin jiný vztah, takový vřelejší bych řekla a proto tě ujišťuji, že vypařováním Rumu u pečení cukroví jsem de fakto myslela to samé, co ty.
Mimochodem, už jsi někdy pekl Opilého Izidora????
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Ne, nepekl, dokonce jsem ani nemlel ořechy, nerozlíval těsto ani nemícha a nemazal krém.
Ovšem na Ožralého Izidóra jsem již pomoc několikrát realizoval :-P
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Tak to jsem htěla slyšet...teda číst....
Uživatelský avatar
Hanulka21
Příspěvky: 3649
Registrován: 19.2.2008 18:58
Bydliště: Orlické hory

Příspěvek od Hanulka21 »

já vyhlášená pekařka a cukrářka ani letos cukroví nepekla.. :cry:
všichni jsou ze mě v šoku!!
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

jdu dělat tuhle bábovku.....

Nadýchaná kokosová bábovka od Lucky

Na 1 bábovku potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce a lžíci oleje a hrst kokosu na vymazání a vysypání formy.
nena
Příspěvky: 476
Registrován: 6.1.2012 21:51

Příspěvek od nena »

Jak se povedla bábovka? Mohla by být dobrá,taky někdy zkusím :)
Já dělala TVAROHOVÉ KOULE:
1 tvaroh
2 dcl.vody
2 lžíce cukru
3 vejce
1 pr.do peč.
25 dkg hladké mouky

Vše smíchat,nabírat lžící a stírat do rozpáleného tuku.Usmažené obalit v moučkovém cukru.
Rychlé a chutné.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Nen, tenhle tvůj recept je opravdu dobrý, já ho znám pod názvem Tarohové rychlé kobližky.
Uživatelský avatar
lea
Příspěvky: 6900
Registrován: 3.12.2009 22:55
Bydliště: Praha

Příspěvek od lea »

Zase už koblihy a co na to cholesterol? :roll:
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

Jako zástupce společnosti Cholesterol, nemám proti koblížkům námitek.
Všechny byly vloženy do osudí a vysmažené koblížky jsou tudíž platné.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Nevím přesně, co je cholesterol, ale zato mám zvýšenou hladinu bílého rubinu.....Obrázek
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Bůček zapečený s jogurtem a křenem.

Příspěvek od Beta »

Na užší plátečky bůčku
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!

Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.

Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.


ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!

Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!

Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.

Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.

Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.

Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“

V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Budu vypadat jako fantasmagorka, ale tenhle recept jsem zkoušela i já... :lol:
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

Ale nepíšeš, zda vám to chutnalo, či to bylo nic, moc. M y jsme byli spokojeni, bůček byl dost masilý, každý pláteček jsem ještě rozklepla a chutnalo to i vnukům, ač jsme to nečekali a měli jsme pro ně připravenou, pro jistotu sekanou. :-P
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Já jsem nepoužila bůček, ale vykostěnou kotletku a pro jistotu i kuřecí prsíčko....vše oukej brouku. K tomu byly pečené brambory.

A je skvělé, Bet, že jsi zase po dlouhé době otevřela "kuchyňku"....já už jsem sem skoro netrefila.... :(
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

Stejně si myslím, že bůček, případně krkovička, je šťavňatější, ale nebij mě! :roll: :lol:
Uživatelský avatar
Kama
Příspěvky: 9999
Registrován: 19.2.2008 21:52

Příspěvek od Kama »

Já si to také myslím, ale někteří (nechci ukazovat) mají úúúúplně zcestný názor na bůček....
Uživatelský avatar
lea
Příspěvky: 6900
Registrován: 3.12.2009 22:55
Bydliště: Praha

Příspěvek od lea »

Bůček už někdy bývá tak libový, že by potřeboval prošpikovat :-P

Moje máma zapékala kotletky ve šlehačce se šunkou a bramborami.
Uživatelský avatar
Beta
Příspěvky: 3974
Registrován: 3.9.2013 23:45

Příspěvek od Beta »

To dělají naši mladí a je to mňam!
Uživatelský avatar
baaari
Příspěvky: 889
Registrován: 21.2.2008 15:22
Bydliště: matka měst

Příspěvek od baaari »

a moje maminka dělala kuře L Ce Schu,s pórkem a vínem,to by se vám mohlo líbit:-)...někde najdu a hodím sem . ňáma ňáma
Uživatelský avatar
Rancher
Příspěvky: 2231
Registrován: 29.7.2008 13:44

Příspěvek od Rancher »

... a nebo takový hrníček vychlazeného kefíru?
Odpovědět