Honzíkova vegetariánská kuchařka

Prozaické záležitosti stran diskusního fóra a jeho účastníků.
Odpovědět
Honzík
Příspěvky: 1
Registrován: 9.8.2014 14:57
Bydliště: Praha

Honzíkova vegetariánská kuchařka

Příspěvek od Honzík » 9.8.2014 15:04

Ahoj, chtěl bych přispět receptem, který všem v čajovně kde pracuji chutnal. Trochu indie nikdy neuškodí :-D

Zeleninové bhaji

Bhaji jsou populární indické kuličky se zeleninou a cizrnovou moukou. Tento recept je známý převážně v jižní Indii, kde se jídlo dělá více kořenité. Indové tyto kuličky často jedí v ulicích k čaji nebo kávě. Bhaji mohou být lehkou svačinkou nebo hlavní chod s přílohou.


Na bhaji budete potřebovat:

cizrnová mouka 200 – 500 g,

jedlá soda 2 lžičky,

mletý koriandr 2 lžičky, čerstvý koriandr (balíček),

garam masala, kurkuma, chilli – koření po jedné lžičce,

cibule 250 g, dva menší pórky, květák 200 g,

olej na smažení (řepkový), sůl, pepř

tři až pět vajec, vývar nebo vodu

Omáčka:

jogurt 500 g, česnek (dva stroužky),

sůl, pepř, kurkuma, máta (balíček)



Jako první byste si mohli připravit brambory a květák, které se vám budou vařit, zatímco můžete dělat bhaji nebo omáčku. Brambory oškrábejte, rozporcujte a vařte se solí a kurkumou patnáct až dvacet minut. Kontrolujte je však každým pět minut. Květák (jen růžičky), vařte bez soli asi sedm minut. Vývar z květáku si nechte na bhaji.

Do větší mísy prosejeme vše sypké a smícháme. Do směsi přidáme nakrájenou cibuli, pórek a předem uvařený květák, najemno nasekaný koriandr (nechte si trochu na zdobení). Podle potřeby přidáte vývar, dochutíte a vytvoříte kuličky. Vůbec nevadí, že z nich bude vyčnívat pórek. Kuličky smažíte ve vysoké vrstvě oleje ve woku nebo fritéze. Smažte do zlaté až hnědé barvy asi jednu až dvě minuty. Vajíčko, v bhaji obsažené, by se mělo náležitě tepelně upravit.

Omáčku připravíte smícháním bílého jogurtu, prolisovaného česneku, špetky kurkumy, pepře a soli. Část máty nakrájejte na drobno a smíchejte s jogurtem. Při podávání omáčku ozdobte snítkou máty.

Recept je z mých webovek odkaz tady :) http://www.vegestrava.cz/zeleninove-bha ... u-omackou/

Děkuji a mějte se hezky!
Uživatelský avatar
vitsoft
Site Admin
Příspěvky: 2249
Registrován: 5.7.2007 14:36
Bydliště: Vítkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitsoft » 17.8.2014 18:20

]Vegetariáni tento pokrm nepochybně ocení, ovšem nevím, jak bys chtěl tento poměrně složitý recept rýmovat.
Uživatelský avatar
lea
Příspěvky: 6846
Registrován: 3.12.2009 22:55
Bydliště: Praha

Příspěvek od lea » 17.8.2014 21:21

Vegetariánů tu moc není, ale ať se Honzík ukáže.
Odpovědět